24 mei 2024

Binnenkort kom ik op een leeftijd waar bus en trein tickets goedkoper worden en er specifieke zwemlessen aangeboden worden  voor mijn leeftijdscategorie. Toch ben ik in mijn radioclub verre van de oudste en bengel ik comfortabel rond de mediaan als het over leeftijd gaat.  Er heerst een algemene vergrijzing in alle clubs en de zoektocht naar nieuw bloed is niet gemakkelijk.

Af en toe zie je initiatieven van clubs die op een vrijetijd markt staan om de hobby te promoten.  Een tafel met een transceiver en een morse sleutel … en als het goed gaat een laptop met een digitale mode erop. Een mooi gebaar maar helaas blijft je stand leeg en trekken andere activiteiten zoals voetbal ,  atletiek , gevechtsporten of de jeugdbewegingen de aandacht van de jong garde. Het lijkt wel of ze op zoek zijn naar  verandering in hun sedentair leven.

Als radioamateur club hebben we alle troeven in de hand om hierop in te spelen. Wij hebben ook een sporttak die diep verscholen zit tussen onze verzameling zenders en bakken vol elektronica onderdelen. Deze noemt ARDF oftewel Amateur Radio Direction Finding.  Vossenjagen in de volksmond maar dan wel te voet. Al lopend of al wandelend. Alleen of met het gezin .

Een sport die in Vlaanderen nog steeds actief beoefent wordt maar ook dringend een injectie van nieuw talent kan gebruiken. Dus handen uit de mouwen.

Wat denk je er van ? Als jouw club voor een tiental Euro een ontvanger bouwt en je stelt deze ter beschikking  tijdens een ARDF initiatie op een school of op een vrije tijd beurs. En dat je tijdens deze initiatie flyers uitdeelt voor een 80 meter Fox-O-ring wedstrijdje met inschrijving in je clublokaal. Met een beetje geluk win je al snel een paar zieltjes en éénmaal in je clublokaal kan je hen warm maken voor andere projecten.

Men zegge het voort

73 de ON4RF

Interessante links :
https://www.uba.be/en/ardf/start2ardf
https://ardf.be