24 mei 2024

De feestdagen zijn voorbij en iedereen loopt over van de goede voornemens. Hopelijk hebben sommigen deze voornemens ook genomen als het over het correct gebruik van de frequentie gaat. Het valt me op dat het woordje ‘’etiquette’’ niet meer in het amateur woordenboek staat.

Te pas en ten onpas worden de repeaters open geduwd zonder dat de bewuste Old Man zijn of haar call vernoemt. Ik begrijp dat je wilt testen of je transceiver niet aan dementie leidt en zijn configuratie vergeten is. Maar alle gekheid op een stokje , hoe moeilijk kan het zijn om iedere keer dat je je PTT ( Push Too Talk) induwt eventjes je call te vernoemen met de woorden ‘TEST’. Wie weet zal één van de honderden luisteraars ook zijn micro vastnemen en met jou een radio rapport uitwisselen. Gezellig toch ?

En dan blijven we nog zitten met de drukkers , de muzikanten , de stoorders… Eén voor één mensen die de moeite doen om een zender , coax kabel en een antenne aan te schaffen. Maar deze helaas niet weten te gebruiken waar het voor gemaakt is.

Misschien ligt het aan ons , de gelicencieerde amateur? Misschien zijn wij te laks en komen we niet genoeg op voor onze rechten? Misschien doen we er beter aan om de boosdoeners uit te peilen en éénmaal gevonden hen een werkstraf op te leggen? Namelijk het behalen van een licentie.

Maar het kan ook anders. Laat ons de radiogolven gebruiken om verbindingen te leggen. Niet alleen met de radio maar ook menselijke verbindingen. Drink samen een pint , sla de armen in elkaar , vergeef de irritante kantjes van je collega clubgenoten, bouw bruggen en start nieuwe club overschrijdende initiatieven en groei als mens . Ik wed dat onze hobby er ook beter van wordt.

And remember , no Talk no Push !

Beste wensen en 73 de ON4RF