24 mei 2024

Interview CQ-QSO Jan 2024 :

Wie regelmatig een activatie doet of wie puntjes sprokkelt als hunter kent ze wel. De mannen van Flanders Fields die wekelijks een ONFF activeren. Vandaag liepen we één van hen ,Gregory alias OP6Y. tegen het lijf. Samen met Stephan (ON4CHD) vormen zij ‘’The Blue BOS Brothers’’.

Gregory heeft een visuele beperking en slaagt er met glans in om zijn hobby te volle te beleven. Maar dat kan hij niet alleen. Een heuse Radio familie ondersteunt hem. Lees er alles over in het volgende interview.

In 2015 heb ik – Gregory- mijn eerste stappen als radioamateur gezet op aanraden van een vriend. Toen heb ik in de club van Ieper cursus gevolgd en ben ik ON3 geworden. In 2017 dan de HAREC lessen gevolgd bij dezelfde club maar ik zag het niet zitten om de examens te gaan doen. In 2018 heeft ON4IE de BIPT verwittigd en stonden ze plots aan de deur, Onder de vorm van een grap hebben ze me min of meer geforceerd om het examen af te leggen. Op 17 mei 2018 was ik geslaagd en werd ik ON6YP.

Mijn nieuwsgierigheid voor de outdoor activiteiten was al geprikkeld door de verhalen die ik had gehoord van Peter (ON2WAB) maar toen Filippe (ON4RF) en Severine (On5RS) in de Sectie ARA een voordracht kwamen doen over BOS was ik verkocht. Mijn compagnon Stephan (ON4CHD) belde mij de maandag daarop en zij : ‘’Moatje wij goan dadde ne keer samen doen’. Komende woensdag activeren we de Palingbeek , een natuurgebied in de regio”.

Die eerste activatie viel uiteindelijk goed mee en we besloten om wekelijks een natuurgebied te ontdekken , gewapend met onze radio’s. We zijn nu 21 weken ver en we zijn op 2 na, alle weken actief geweest.

Op dit moment doen we enkel ONFF . Volgend jaar gaan we waarschijnlijk iets anders proberen. Bij de ONFF’s is er wel de moeilijkheid om als slechtziende in het park te geraken. Ik kan niet ver wandelen en kan daar meestal niet in geraken. Dan is het zoeken naar een privé wegje om toch in het park te geraken. Stephan bereidt dit steeds goed voor. Zo zijn we al eens op een wijngaard belandt waar de wijnboer ons toeliet om op zijn domein te rijden.

Wat de radio apparatuur betreft gebruiken we een TS480 van Kenwood. Stephan programmeert de radio waaronder de voicekeyer. Ikzelf kan dit allemaal niet omdat het te kleine knopjes zijn. Ook de laptop bedienen is een probleem en daar helpt m’n partner mij ook mee. Verder hebben we een techniek ontwikkeld waardoor we de calls van de hunters gemakkelijk aan elkaar kunnen doorspelen. Daar ik niet kan noteren moet ik elke call sowieso twee maal herhalen. Na de activatie maakt Stephan de logs aan en stuurt hij alles door naar de ONFF logmanager (ON4BB). Ik doe dus enkel de tafel waar de radio op staat en Stephan doet al de rest. Ik ben hem dan ook 1000 maal dankbaar want zonder hem zou ik geen Outdoor activiteiten doen.

Met onze radioclub, ARA, gaan we een paar keren per jaar op meerdaagse uitstap en ook daar zorgen we er steeds voor dat we kunnen activeren. Samen met clubgenoten ON7USB en ON3RUM maken we er telkens een feest van. Onze club is heel actief op radio gebied. Daar wij in Flanders Fields gehuisvest zijn doen we ook daar veel aan om de geschiedenis levend te houden. Zo komen wij onder andere uit met de call OP23BIA. Een call-sign die gewijd is aan twee Australische soldaten. Verder ben ik uitgenodigd door ON4AAC om deel te nemen aan OT5IDPD (International Day of Disabled Persons). Waar ik uiteraard met plezier aan deelneem. Ook ben ik te horen op verschillende roeprondes, velddagen , enz…. Zoals je ziet ben ik een Active Radio Amateur , afgekort ARA ( HI ).

In mijn shack heb ik ook een paar speciale ingrepen moeten doen om daar zelfstandig te kunnen werken. Ik heb 3 grote schermen hangen . Op eentje staan de beelden de omgebouwde webcams die op mijn transceivers gericht staan. Een tweede staat mijn logboek op en op het derde de klok van mijn rotor. Ook de toetsenborden zijn aangepast voor slechtzienden. Grote zwarte toetsen met witte letters en veel licht erop. Natuurlijk krijg ik veel hulp van mijn XYL Martine ( ONL12444).

Als laatste wil ik toch wel even vermelden dat ik heel veel ondersteuning krijg van een grote radio familie rond mij. Buiten al de calls reeds vermeld in het interview wil ik toch nog ON5YL (CM ARA) , ON3MVC ,ONL12909, ON2WAB &YL toevoegen en bedanken via deze weg.

+++ON4RF ++++