25 juli 2024

Voor het tweede jaar op rij was het KasTeauX event op 1 mei. En opnieuw was er een prijs te verdienen die getrokken werd door een onschuldig hand. Dit jaar was ON8VA (Chris Van Aert) de gelukkige die uit de trommel getrokken werd. Maar wie is die Chris nu eigenlijk ? Een interview kondigde zich aan en zo zakte Chris af naar het Waasland. De setting van onze ontmoeting was aan het station van Lokeren. Voor een keer waren de treinen mooi op tijd en konden we ons begeven naar een leuke taverne aan de overkant van het stationsplein.

Het begon allemaal einde de jaren 70 aldus Chris. De broer van mijn vriend was radio amateur. Al snel hadden we elk een “walkie Talkie” en zetten we onze eerste pasjes op de 11 meter band. Eenmaal de smaak te pakken werd ik ONL1790 en was ik lid van de club DST (Diest). Helaas verwaterde het het hele radio gebeuren een beetje en had ik andere prioriteiten in het leven ( glimlacht even). Het is pas in 1996 dat ik de boeken en het studeren terug opnam. Ik slaagde in de examens en werd ON1DEG. Toen mochten we enkel maar uitkomen op de 2 meter en 70 cm band. Om meer te mogen doen moest je indertijd slagen in de morse proef. In 1998 was het dan zo ver. Ik slaagde met glans in mijn CW examen en mijn nieuwe call was ON1CGY. Van dan af aan kwam ik enkel nog uit in CW omdat het mij boeide maar ook omdat de dochter in de kamer naast mij zat en in Phonie maakte ik te veel lawaai.

In 2005 kreeg ik de kans om de call ON8VA aan te vragen. Daar aan gekoppeld is mijn vanity call is OR8A. Dit zijn deels de initialen van mijn naam.

QRP en CW zijn mijn ding maar ik ben eveneens een zelfbouwer. Zo maak ik mn eigen 30 en 40 m Yagi antennes, draad antennens enz…

Ik ben lid van de UBA sectie TWS (Together we are strong) een club uit Scherpenheuvel, Vlaams Brabant, de BRARC (Belgian Railways Amateur Radio Club) en FIRAC – Belgian Telegraphy Club. Treinen maken ook deel uit van mijn leven. Zo heb ik met mijn Vanity call speciale QSL kaarten laten maken met fotos van treinen die ik zelf heb genomen in het Noord Station van Brussel.

In het BOS verhaal ben ik gesukkeld via Peter Kempeneers. Ik ben een paar keren gaan kijken hoe hij het deed en ik was vertrokken. In mijn regio heb ik tientallen natuurgebieden waar ik met de fiets naartoe kan. Mijn “working conditions “zijn heel basic. Een KX3 (QRP radio) en een linked Dipole. Meer heb je voor CW niet nodig.

Een ander hobby die ik beoefen is vogelaar. Het tellen en bijhouden van het vogelbestand in de natuurparken. En is het nu een toeval of niet maar dat sluit perfect aan bij het outdoor gebeuren van BOS. Dus twee vliegen in één klap, zoals ze zeggen.

ON4RF