24 mei 2024

De vergrijzing in de radioamateur wereld is iets waar we ons zorgen moeten over maken, Het is een hele opdracht om jongeren aan te trekken voor onze draadloze hobby. Nochtans laten ze hun smartphone – die ook draadloos is – voor geen seconde los. Een ganse dag zitten ze berichten te versturen en bouwen ze zo verder aan hun sociaal netwerk. Als we daar nu eens onze figuurlijke voet in de deur konden steken en hen tonen hoe ze met hun ‘’Handy’’ ook een heel klein beetje radio amateur kunnen zijn ? Er zijn een paar voorbeelden waar we volgens mij hun aandacht mee kunnen trekken.

Neem nu Meshtastic. Een door de gemeenschap aangestuurd, open-sourceproject waarbij gebruik wordt gemaakt van LoRa-radio’s voor langeafstandscommunicatie. Zonder Internet of GSM netwerk. Doordat er een Mesh netwerk gebouwd wordt staan alle nodes ( lees : deelnemers) met elkaar in verbinding. Hoe meer deelnemers hoe robuuster het netwerk. Zo een Meshtastic zendertje kost amper 50 euro. Je installeert de gratis app op je telefoon en je kan er al mee op weg. Vanaf dat moment kan je tekst berichten sturen naar andere gebruikers. En als die gebruikers nu eens al je schoolvrienden zijn?  Te gek, Niet ? Dus aan ons , Radio amateurs en clubs, om dit pareltje van communicatie aan de man te brengen.  Zoek je meer info ? Dan kan je terecht bij de facebook groep van ON-tastic. Een groep van voornamelijk radio amateurs die de mogelijkheden van deze technologie uittesten.

Een ander voorbeeld zou Hamsphere kunnen zijn. HamSphere is een virtuele amateur radio software. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u communiceren met duizenden andere  hamradio-operatoren en radioliefhebbers in meer dan 300 DXCC-entiteiten over de hele wereld. Je kunt HamSphere  gebruiken zonder een Ham Radio-licentie. Bij Hamsphere hebben ze virtuele propagatie, contesten , repeaters ,  enz… Dat zou kunnen betekenen dat je via jouw club accounts zou kunnen opzetten en onder begeleiding van een ervaren radio amateur het jargon zou kunnen aanleren. In een paar workshops krijg je ze zeker zo ver dat ze interesse krijgen in het echte werk en kan je misschien aan de slag met een ON3 cursus.

73, de ON4RF

Interessante links:

On-tastic : https://www.facebook.com/groups/ontastic

Hamsphere : https://hamsphere.com/