27 juli 2024

EENS MEEDOEN AAN EEN ATV CONTEST??

Ikzelf ben helemaal geen contest man, “you are five-nine” en alweer “QRZ” roepen ligt me totaal niet.

Een ATV contest is een totaal ander verhaal, als ik thuis ben doe ik altijd mee. Initieel was dat zuiver “voor de fun” en om wat puntjes uit te delen, later kwam er dan het wedstrijdelement bij en vooral een poging om meer Belgische ATV stations op de landkaart te krijgen.

Heel langzaam begint België terug actief te worden met ATV, jaar na jaar weer een beetje beter, althans wat contest betreft. 2020: 1 deelnemer – 2021: 2 deelnemers – 2022: 5 deelnemers, 2023: 8 deelnemers en voor 2024 zijn we ook al met 8 terwijl het jaar amper begonnen is. En zeggen dat België een 10tal jaar geleden beslist een van de koplopers uit Europa was.

Onderstaand het resultaat van de RB contest (smalband) in april, en zoals je kan zien moeten we in verband met het aantal deelnemers nog dik onderdoen tov. onze Nederlandse collega’s en zo kan dat niet blijven.

Bij een ATV contest gaat het er volledig verschillend aan toe dan bij een klassieke contest.

Eerst moet je iemand te pakken zien te krijgen om een reeks zaken af te spreken, dat kan je doen door CQ ATV CONTEST te roepen op 144.750 of in Oost-Vlaanderen op 144.5625MHz. De meeste tegenstations liggen echter ver buiten het 2m bereik, dan maar op de chat van de DX-SPOT van de BATC https://dxspot.batc.org.uk/ een uitnodiging schrijven of via Zello roepen op het kanaal “ATV België” of dat van “ATV NEDERLAND”.

Op voorhand met een paar OM’s datum en uur afspreken is natuurlijk ook een optie vooral dan voor diegenen die dat weekend ook nog andere zaken op de planning hebben staan.

Het inloggen op de site van de BATC heeft alleen maar voordelen, zo kunnen tegenstations nauwkeurig uw richting bepalen, eventueel zien over welke frequenties, modes en antennes je beschikt en kijken of het pad naar je toe veel obstakels bevat, doen dus. Een keer ingelogd geweest en uw locatie bekend kunnen de verbindingen die je maakt op de landkaart gezet worden en daar is het ons voor een deel om te doen.

Als je dan succes hebt met de oproep en er iemand je van antwoord dient moet je wel nog de frequentie afspreken alsook de SR (symbol rate), de FEC en het DVB-S of DVB-S2 moet zijn, of analoog FM en AM. Diegene met de meeste power kan best eerst zenden zodat die met de grootste antennewinst de antennerichting kan finetunen, en vice versa. Voor grote afstanden en zeer zwakke signalen moet je daarvoor wel op een of andere manier je tegenstation enigszins kunnen waarnemen, bijvoorbeeld met een “waterval” of een spectrumanalyzer. Met je FM-zender een drager in de lucht zetten op de ATV frequentie kan daarbij een hulpmiddel zijn. Eens even kort de uitzending stoppen en herstarten zal duidelijk maken of het wel het gewenste tegenstation is dat je waarneemt.

Deze voorbereidingen en dan wachten tot in veel gevallen het signaal in de QSB even naar een sterkte gaat die je ontvanger kan decoderen kan gemakkelijk tientallen minuten duren, de boodschap is echter geduld hebben en als het niet direct lukt afspreken om het later of de dag nadien opnieuw te proberen. Ik heb gevallen gehad waar ik tientallen minuten nodig had om uiteindelijke een beeld te zien verschijnen.

Een topvoorbeeld van geduld hebben tot het uiteindelijk toch lukt om een beeld binnen te krijgen is Corné ON7MOR die op dit moment in het algemeen jaar-klassement van de Veron voor 2024 op kop staat.

Zorg ervoor dat je gemakkelijk van de ene frequentieband naar een andere kan omschakelen en van zenden naar ontvangen anders worden er al snel fouten gemaakt en misschien een ontvanger, voorversterker of PA opgeblazen, dus alles met coaxschakelaars of tenminste alle kabels met een label eraan.

Het is telkens weer een hele belevenis, je ziet eens andere stations, je ontdekt nieuwe horizonten, de apparatuur is eens goed uitgetest, je leert de beperkingen ervan of tenminste hoe het een volgende keer beter kan.

Heel belangrijk, je kan bovendien de moedige OM’s die ergens te velde getrokken zijn om portabel mee te doen met al het werk en de planning die daarmee gepaard gaat eens wat “puntjes geven”.

Je hoeft helemaal niet op de top van een heuvel te wonen of een antenne te hebben die boven alles uitsteekt om op een ATV heel redelijke resultaten te kunnen boeken.

Een uitstekend voorbeeld ervan is Guido ON1AFB die volledig in een dal woont, met bovendien een reeks heuvels tussen ons in, en die op 70cm toch mijn beeld binnenkrijgt zonder dat ik een groot zendvermogen moet gebruiken. (zie pad hier lager)

Zelfs met heel beperkte zendvermogens met minder dan 100 miliWatt heb ik reeds afstanden overbrugd van tientallen kilometers.

Het aantal tegenstations die men tijdens een ATV contest kan werken is, als er tenminste geen speciale condities zijn, bovendien erg beperkt. Je kan ze zelfs op een paar handen tellen, dus alle beetjes helpen. Je hoeft ook niet noodzakelijk te kunnen uitzenden op ATV om mee te doen, iemand van de deelnemers kunnen ontvangen is ook reeds mooi en in dank meegenomen voor de puntjes, zelfs als je maar een uurtje kan meedoen.

Een groot deel van de verbindingen die uiteindelijk wel gemaakt worden acht je trouwens niet voor mogelijk als je kijkt naar het pad waarover die loopt zoals je bijvoorbeeld in mijn geval hieronder kan zien voor Bernard ON4KBF of voor Guido ON1AFB.

Bij het meedoen aan een contest hoort ook het invullen en opsturen van een log, iets waar sommigen ten onrechte tegen opzien, doe het aub toch maar, want anders bestaat het risico dat de puntjes die je “geschonken” hebt niet meetellen. Je kan de log hier downloaden https://vhf-uhf.veron.nl/contesten/rules-en-logs/ vergeet niet op de infobladzijde “macros” toe te laten anders werkt het automatisch invullen van de afstanden niet.

Deze log bevat als start een degelijke gebruiksaanwijzing, vervolgens een bladzijde waarin je je eigen gegevens kan invullen en na de contest geeft die log volledig automatisch ook een samenvatting van alle behaalde resultaten mooi geklasseerd per band.

Er is een tabblad per frequentie-band en van zodra je hier de QRA locator van een tegenstation invult verschijnt er keurig voor beiden de juiste richting voor je antenne, en als je ook het ontvangstrapport er bij zet verschijnt ook de gerealiseerde afstand eveneens het aantal behaalde punten op het scherm.

SUPERGEMAKKELIJK is dat, klaar om op te slaan en nadien door te mailen naar de VHF-UHF manager of naar mij.

Het reglement is als volgt: je stuurt een willekeurig beeld met uw callsign + uw QRA locator en een persoonlijke code van 4 cijfers, je tegenstation moet je de som vertellen van de 4 cijfers om te bewijzen dat hij je beeld inderdaad ontvangen heeft, hij moet die code ook invullen in zijn log alsook de QRA locator samen met het tijdstip en het volgnummer van de verbinding op die band. Het invullen van de callsign, de code, het volgnummer van de verbinding alsook de beeldkwaliteit B1 tot B5 levert punten op voor jezelf en voor je tegenstation.

Als je vervolgens ook zijn beeld kunt ontvangen doe je hetzelfde.  Opgepast de code moet per frequentieband verschillend zijn alsook het volgnummer van de verbinding.

Ik print de logbladen per frequentieband op voorhand af op papier en vul die in met potlood want je durft in het begin wel iets in het verkeerde vakje zetten, na de contest vul ik alles proper in met de laptop. Van de richting voor de antenne heb ik op voorhand geklasseerd per callsign een lijst gemaakt die ik telkens weer gebruik.

Wist je trouwens dat ATV niet voorbehouden is voor de hoge frequentiebanden, je kan dat ook op 2m, 6m en zelfs op 10m. Die lagere frequentiebanden hebben het enorme voordeel van veel minder pathloss en betere condities denk maar aan tropo en sporadic E.

Weet je wat, probeer het ook eens, zelfs als je alleen maar kunt ontvangen.

De ATV contest data voor 2024 zijn:

9maart12:00 ‑ 10 maart 18:00VERON ATV Contest 70cm en hoger
20april12:00 ‑ 21 april 18:00VERON DATV Contest 6m, 2m, 70cm
8juni12:00 – 9 juni 18:00IARU ATV Contest 6m + 70cm en hoger
17aug12:00 – 18 aug 18:00VERON DATV Contest 6m, 2m, 70cm
14sept12:00 – 15 sept 18:00VERON ATV Contest 70cm en hoger
14dec12:00 – 15 dec 18:00VERON ATV Contest 70cm en hoger

De tijdstippen staan in GMT.

De punten toekenning per overbrugde km is als volgt:

50 MHz 4p – 435 MHz 2p – 1.3 GHz 2p – 2.3 GHz 4p – 3.4 GHz 4p – 5.7 GHz 6p – 10 GHz 6p

Waarbij steeds een minimum van 5km toegekend wordt. Zoals je kan zien zijn er op 6m per km meer punten te verdienen dan op 70 en 23cm, en op 6m kan je bovendien zelfs perfect werken met een draadantenne.

Binnen 2 weken is het zover, je moet toch thuisblijven omdat het dan ook kiezing is, en dan kan je perfect eens meedoen, op voorhand toch je spullen eens testen is natuurlijk aanbevolen. Je mag ook altijd een tijdstip met me afspreken als je eens wilt proberen.

ATV ronde:

Elke woensdagavond om 20u ontmoeten we mekaar op 144.5625MHz voor een kleine ronde, heb je of wil je informatie over een ATV gebonden onderwerp, of wil je eens iets uitproberen dan is dat het uitgelezen moment om daar iets van je te laten horen. Zit je te ver om ons te bereiken via 2m dan mag je ons ook oproepen op Zello kanaal “ATV België” of via de chat van ON0TVO op de BATC.

73’s

Frans ON4VVV@uba.be