16 oktober 2024

Wie Netflix in de huiskamer heeft , zal waarschijnlijk de film “Leave the world behind” al zien passeren hebben. Een film die gaat over een totale black-out van “The Grid”.  Met in de hoofdrol  niemand minder dan Julia Roberts. Ik ga hier geen filmrecensie neerpennen maar het is  een film die perfect aansluit bij het groeiende klimaat van paranoia, complotten en samenzweringstheorieën.

Kijk maar eens rond op de Amerikaanse  media en aanschouw hoe mensen hun kelders volproppen met voedsel , water en brandstof reserves. Ook de verkoop van boeken zoals  “No Grid survival ‘’ en dergelijke smeer loopt goed.

Maar alle gekheid op een stokje. Hoe hulpeloos is de moderne mens geworden? Stel je maar eens een wereld voor zonder het internet , zonder smartphone , zonder GPS navigatie ,zonder bankkaarten en zonder online shopping. We kunnen zelfs niks meer kopen want er zijn nog weinig lokale winkels , papieren geld heeft geen waarde en we hebben zelfs niks om te ruilen. Ons huidig leven is online.

Maar als er iets is waar we wel iets aan kunnen doen , als er iets is waar we wel goed in zijn dan is het communicatie. En dat brengt ons bij B-EARS.   B-EARS staat voor Belgian Emergency Amateur Radio Services en is opgericht in 1962 ten behoeve van het Rode Kruis. Het Rode Kruis zocht toen naar een betere manier van communicatie voor tijdens noodsituaties. Het toenmalige UBA bestuur stelde voor om de kennis en de professionele uitrusting van hun leden te dienste te stellen. En zo ontstond B-EARS. Het UBA orgaan  werd opgeroepen in 1985 voor het Heyzel drama  en in 1987 bij het teloorgaan van de Herald of Free Enterprise.

Maar waar is B-EARS nu ? In Wallonië is er leven. Daar is het orgaan erkent en wordt er met regelmaat van de klok  een  oefening georganiseerd. In Vlaanderen is er helaas niks. Geen erkenning en geen oefeningen. Er is wel een roepronde en een heel informatieve website.

De hamvraag is of we die erkenning nodig hebben ? Of B-EARS niet beter zelf naar de clubs stapt met een soort opleidingsplan. Stel dat je op die manier 30% van de leden in het veld kan brengen om hun apparatuur op te stellen en uit te testen.  Want voor de meeste radioamateurs is werken buiten hun vertrouwde shack zoals een sprong in de duisternis. En dat hoeft zo niet te zijn want er zijn in het B-EARS milieu heel bekwame mensen. Mensen die al jaren bezig zijn met onderhandelen , demo’s op te zetten , procedures en documentatie aan te maken. Hoog tijd om die kennis naar buiten te brengen en onze operatoren op te leiden.

Laat ons hopen dat we het nooit nodig zullen hebben !

73 de ON4RF

B-EARS site : https://www.myuba.be/